BudownictwoB2B: OknaidrzwiB2B DachyB2B InstalacjeB2B WykańczanieB2B PrzegrodyB2B
 
 
Szukaj według województwa

Wybierz województwo:

 
 
Aktualności

Dźwiękochłonny gabion Soundblock

W centrum kulturalnym miasteczka Puurs w Belgii został postawiony ekran akustyczny Soundblock, wypełniony kamieniem bazaltowym. Ekran akustyczny Soundblock skutecznie zredukuje hałas docierający do otoczenia ze strony pubów, ulic czy też obiektów sportowych.

Centrum kulturalne w Puurs w Belgii stoi w środku miasteczka. Jego elementem jest również pub. Na jego tarasie, przed głównym wejściem, rozstawione są stoliki. Ponieważ istniała obawa, że gwar gości będzie utrudniał życie okolicznym mieszkańcom, podjęto decyzję o otoczeniu tarasu ekranem akustycznym.

Projektanci ekranu zaproponowali ciekawe rozwiązanie. Zamiast blachy lub tworzyw sztucznych, ekran został skonstruowany z koszy gabionowych Soundblock, wykonanych z siatek zgrzewanych ocynkowanych. Wnętrze każdego kosza podzielono na 3 przegrody: wewnętrzną wypełniono piaskiem, który pełni tu główne funkcje dźwiękoszczelne. Natomiast w dwóch przegrodach zewnętrznych ułożono kawałki lawy. Dzięki temu połączono użyteczność koszy z ich niebanalnym wyglądem.

Taras centrum kulturalnego otoczył mur składający się z trzech odcinków o długościach 12,5, 8,8 oraz 10,3 metra. Ponieważ taras jest obniżony o 1 metr w stosunku do poziomu ogólnego, wysokość ekranu Soundblock sięgnęła zaledwie 1,5 metra. Łącznie jednak utworzono zaporę dziękochłonną o wysokości 2,5 metra.

źródło i zdjęcie: Betafence

logo footer