BudownictwoB2B: OknaidrzwiB2B DachyB2B InstalacjeB2B WykańczanieB2B PrzegrodyB2B
 
 
Szukaj według województwa

Wybierz województwo:

 
 
Aktualności

Pozytywny obiekt na miarę czasów - inspirująca szkoła w Gdańsku

Szkoła Podstawowa im. Arkadiusza Arama Rybickiego w Gdańsku to pierwsza w Polsce placówka tak dużego formatu, prowadzona przez organizację pozarządową Pozytywne Inicjatywy i ściśle współpracująca z Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną oraz Fundacją Polska Akcja Humanitarna. Nowoczesny obiekt z częścią dydaktyczną, halą sportową i basenem, służy nie tylko dzieciom i ich rodzicom, ale także lokalnej społeczności.


Zgodnie z projektem placówka zlokalizowana w dzielnicy Gdańsk-Kokoszki, u zbiegu ulic: Kalinowej i Azaliowej, doskonale wpisuje się w zabudowę okolicy. Składa się z trzech połączonych ze sobą niezwykle funkcjonalnych części - dydaktycznej z 24 oddziałami, biblioteką środowiskową z czytelnią, stołówką i kuchnią, budynku sali gimnastycznej i budynku z basenem. W tego typu nowoczesnym kompleksie nie mogło zabraknąć boisk sportowych i placów zabaw. Uzupełnienie całości stanowi zieleń i elementy małej architektury.

Szkoła jest dla dzieci drugim miejscem na ziemi zaraz po domu. Powinna więc być przyjazna i bezpieczna. Musi stwarzać optymalne warunki do rozwoju intelektualnego i emocjonalnego naszych pociech, mówi Piotr Szeląg, dyrektor zarządzający placówką. W myśl naszej filozofii przestrzeń, w której dziecko przebywa, jest narzędziem edukacyjnym. Mówiąc wprost, jeżeli dziecko przebywa w ładnej, dobrze zaaranżowanej przestrzeni, uczy się, że należy dbać o ład i porządek, uzupełnia.

Nowoczesny budynek został zaprojektowany tak, by wpadało do niego jak najwięcej światła dziennego. Efekt ten osiągnięto m.in. przez zastosowanie dużych, szklanych powierzchni i jasnych kolorów na ścianach i sufitach.

Pozytywna Szkoła Podstawowa to miejsce przyjazne nie tylko dla dzieci, ale również dla nauczycieli, rodziców i innych użytkowników. W trakcie prac nad projektem przyszło nam się zmierzyć zarówno z właściwym rozwiązaniem aspektów funkcjonalnych, ale też nie mniej istotnych zagadnień technicznych, jak i bezpieczeństwa użytkowania obiektu. To one decydują o jego trwałości, wygodzie użytkowania oraz o odbiorze budynku przez otoczenie, mówi Katarzyna Glamowska, architekt z Pracowni Inwestproj, projektant obiektu. Poza zagadnieniami z zakresu bezpieczeństwa pożarowego, komfortu cieplno-wentylacyjnego i rozwiązań elewacyjnych, szczególną uwagę skupiliśmy na spełnieniu wymagań akustycznych. Klasy lekcyjne, bibliotekę, aulę, salę gimnastyczną i halę basenową wyposażono w ścienne i sufitowe ustroje akustyczne, które pozwoliły na znaczne ograniczenie czasu pogłosu oraz zagwarantowały odpowiedni komfort akustyczny w poszczególnych pomieszczeniach, dodaje projektant.

W porozumieniu z Inwestorem - Dyrekcją Rozbudowy Miasta Gdańska i Wykonawcą - firmą Ebud, zdecydowano o wyborze rozwiązań ROCKFON, spełniających wymagania akustyczne i techniczne stawiane produktom przeznaczonym do szkół.

W salach lekcyjnych zdecydowano się wykorzystać ROCKFON Koral i Koral Tenor - białą płytę sufitową, która doskonale odbija światło, przez co rozjaśnia przestrzeń przyczyniając się do zmniejszania zapotrzebowania na światło sztuczne - oszczędność energii. Płyta Koral gwarantuje wysoki poziom pochłaniania akustycznego. Charakteryzuje się niską zawartością LZO i najbezpieczniejszą klasą reakcji na ogień (A1). Jest trwała, lekka i odporna na wilgoć. Płytę Koral Tenor, o relatywnie niskim pochłanianiu, stosuje się z płytą Koral w celu zoptymalizowania czasu pogłosu i rozprzestrzeniania się dźwięku w salach lekcyjnych, czy aulach.

Aby poprawić akustykę w ciągach komunikacyjnych zastosowano bezramowe wyspy sufitowe ROCKFON Eclipse. Wyspy można montować do stropu przy użyciu stalowych linek - sprawiają wówczas wrażenie, jakby delikatnie unosiły się w powietrzu, a także bezpośrednio przy użyciu specjalnej płytki montażowej. Produkt dostępny jest w różnych kształtach, także na życzenie, dzięki czemu daje nieograniczone możliwości aranżacyjne.

Aby obniżyć poziom hałasu oraz skrócić czas pogłosu w otoczeniu basenu, zastosowano sufity podwieszane z płyt ROCKFON Sonar Z. Unikalna konstrukcja krawędzi pozwala stworzyć wyraźny, kierunkowy układ sufitu w pomieszczeniu. W jednym kierunku płyty stykają się ze sobą, natomiast w drugim dzieli je zacieniona szczelina, co daje ciekawy efekt wizualny.

W salach gimnastycznych zastosowano rozwiązania z użyciem płyt ROCKFON Samson oraz ROCKFON Boxer zapewniające zarówno wysokie pochłanianie dźwięku, jak i odporność na uderzenia piłką.

W dużej szkolnej kuchni i stołówce zamontowano sufity ROCKFON Hygienic Plus - trwałe płyty pokryte specjalną powłoką odporną na czyszczenie mechaniczne i zapobiegającą osiadaniu kurzu. Produkt spełnia wymagania higieniczne stawiane produktom do stosowania w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, czy w służbie zdrowia.

źródło i zdjęcie: informacja prasowa / Rockfon

logo footer